DNA zin of onzin?

Veel mensen, vooral die geïnteresseerd zijn in familiekunde, zullen het programma op VTM “Ons DNA” reeds gevolgd hebben.
Vooral als het gaat over verwanten terug vinden.

Kunnen we echt verwanten vinden daarmee? Velen staan nogal sceptisch over de commerciële aanbieders zoals My Heritage, Ancestry enz..

Toch zijn die redelijk juist, afhankelijk van hoe groot hun databank wordt.

Zoals veel nieuwsgierige mensen heb ik al enige tijd geleden ook zo’n DNA test besteld. Ik heb al veel matches ontvangen. Meestal minder dan 0,7% overeenkomst.

Maar toch heb ik er eentje ontvangen die kan kloppen. Ene Michael Beltinck uit de USA. Laat dat nu net een match zijn waar ik vrij zeker van ben. Wij hebben een gemeenschappelijke over-over-grootouder. Joachim Rommel. Zie schema onderaan.

Deze man had samen met zijn echtgenote Theresia Haesaert verschillende kinderen waaronder de zusters Leona en Octavia.

Octavia is de moeder van mijn grootmoeder. Joachim en Theresia is de generatie waar ik 16 voorouders heb. Dus DNA van 16 personen.

Octavia haar zus is gehuwd met ene Peter Bultinck en ze zijn samen met vermoedelijk nog een broer vertrokken naar de USA omstreeks 1880-1890. Octavia is daar gehuwd en had daar 3 kinderen maar is na het overlijden van haar man, Frans Van Bogaert, naar België terug gekeerd. Peter Bultinck en Leona hadden 4 kinderen, zijn in de USA gebleven onder de naam Beltinck. Waarvan Michael dus een afstammeling is.

De match was 0,7%. Wat kan kloppen want we zijn 8 tussenstappen van elkaar verwijderd. 4 in opgaande lijn en terug 4 in afdalende lijn. Iedere stap is een verdubbeling van de vorige dus kom ik uit op 128. Deel 100 door 128 en je krijgt een percentage van +- 7,5%, wat overeenkomt met wat ze beweren.

Er zijn nog een aantal matches van 0,7% maar omdat ik niet al mijn voorouders heb, heb ik de link nog niet kunnen leggen. Maar dat kan ook komen omdat er ergens eentje naast het potje heeft geplast?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.