2 Netwerken in een Telenet-aansluiting

Bij uw internetaansluiting thuis begint zich de noodzakelijkheid voor te doen om uw zakelijke behoeften te scheiden van de familiale behoeften. U wil vermijden dat uw kinderen per ongeluk dingen van uw PC verwijderen via hun PC, laptop enzovoort.
Een mogelijke oplossing is om een apart netwerkje te maken binnen uw thuisnetwerk.
Wat heb je daarvoor nodig?
Wij gaan uit van de standaard modem/router van Telenet, de zogenaamde HGW, een witte of zwarte modem/router met 4 gele poortjes en 2 poortjes voor telefoonaansluiting. Op die gele poortjes kan je alles aansluiten van PC, over IP-camera tot printer maar ook een switch met nog meer poorten als je nog meer apparaten hebt. Ook soms omdat je maar 1 kabel hebt naar de voornaamste ruimte waar meerdere apparaten staan waaronder bijvoorbeeld een extra Acces Point.
Om een apart netwerkje te maken heb je dan ook een kabel nodig vertrekkend van uw HGW naar een extra router. Vanuit de extra router ga je dan verder naar alle apparaten die je binnen uw eigen netwerk wilt houden.
Onderstaande afbeelding maakt een en ander duidelijk.
Je hebt 2 netwerken, namelijk 192.168.0.0 en 192.168.1.0. Alles van Netwerk 1 gaat via Default gateway 192.168.0.1. En kan dus perfect op het internet.
In Netwerk 1 is ook de extra router aangesloten met een vast WAN IP-adres, 192.168.0.2. Deze maakt dan Netwerk 2: 192.168.1.0
Alles van Netwerk 2 gaat via Default Gateway 192.168.1.1. En kan dus perfect alles bereiken in Netwerk 1 en via Netwerk 1 ook op het internet. Omgekeerd kan er geen enkel apparaat van Netwerk 1, clients bereiken in Netwerk 2, daar zorgt de firewall van de router voor, tenzij je natuurlijk poorten open zet. Dus een PC op Netwerk 1 kan niet printen op Printer2 omgekeerd een PC op Netwerk 2 kan wel printen op Printer1.

De groene pijlen geven de mogelijke datastromen weer. De rode pijlen de datastromen die niet mogelijk zijn.Wil je echt 2 volledig gescheiden netwerken dan is de simpelste en goedkoopste manier met een modem only, een switch en 2 eigen routers.

Dan kom je tot volgend schema:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.