POE

POE. Power over ethernet.

Een begrip die je meer en meer tegenkomt maar waar veel onduidelijkheid over bestaat. Vandaar deze poging om wat duidelijkheid te scheppen. Vooral een poging om termen en begrippen uit te leggen.

POE. Hoe werkt dat?

POE is een slimme techniek die erin bestaat dat je via uw bestaande UTP-kabel niet alleen data maar ook stroom meestuurt om het aangesloten apparaat te voeden. Vooral bruikbaar voor plaatsen waar het moeilijk is om aparte voeding te voorzien. Daar wordt dan vooral gedacht aan IP-camera’s, Accespoints, sensors enzovoort. Bijgevolg heb je aangepaste apparatuur (hardware) nodig.

Stroom wordt meegestuurd op de dataparen van de UTP-kabel. De 2 voornaamste technieken zijn MidSpan en EndSpan.

EndSpan gebruikt de dataparen 1,2 en 3,6, dus de gebruikelijke dataparen die ook voor het versturen van data worden gebruikt.

MidSpan gebruikt de (meestal) ongebruikte dataparen 4,5 en 7,8 voor zover het een 100 Mbps netwerk is natuurlijk.
Soms worden ook de 4 paren gebruikt om zowel stroom als data door te sturen.

Meer daarover bij de bespreking van de hardware.

POE hardware

Specifieke hardware voor POE zijn:

  • POE switches
  • POE injectors
  • POE Extenders & repeaters
  • POE splitters
  • POE converters
POE switches
POE switch
POE switch

Deze switchen verschillen enkel door de toevoeging van stroom op de uitgaande poorten, in regel volgens het EndSpan principe. De techniek is zo intelligent dat er per poort wordt herkend of de aangesloten client al of niet stroom moet hebben en van welk Voltage (12V, 24V). Meestal bedraagt de maximum output 30 Watt per poort. De switch op zich kan maar een maximum aan Wattage doorsturen. Een switch met bijvoorbeeld 100 Watt kan op 3 poorten elk 30W geven maar een 4e client die 30 Watt vraagt zal niet meer lukken. Wat wel kan is op een poort 10 Watt, op een andere 12 Watt enzovoort tot de maximum Wattage is opgebruikt. Op elk poortje kan ook een client aangesloten zijn die op verschillende Voltage werkt. Soms zijn er ook poorten die High priority krijgen, een soort QoS op bepaalde poorten maar dan voor de stroomvoorziening. Voor de rest verschillen deze switches niet van de traditionele switches. Je hebt ze met 4 tot ? poortjes, managed / unmanaged, rack modellen, Gigabit of niet enzovoort. Met navenante prijskaartjes.
Hier een voorbeeld van een datasheet van een POE switch.

POE injectors
POE injector
POE injector

Een POE injector heeft enerzijds een stroomtoevoer, meestal 110V-230V, en een data ingang(UTP poortje). Anderzijds enkel een data uitgang (UTP uitgang) met een uitgangsspanning van 56 Volt. In regel is dit MidSpan maar er zijn er ook die en MidSpan en EndSpan gebruiken. Je moet erop letten dat de client die aan de uitgang wordt verbonden geschikt is 56V te ontvangen. Dit kan al een eindapparaat zijn zoals een IP-camera of een VOIP telefoon maar kan evengoed een extender, splitter of converter zijn.

Dit is een voorbeeld van mogelijke specificaties.

POE extender
POE Extender/Repeater

Een POE extender dient om grotere afstanden, zowel voor stroom als voor data, te kunnen overbruggen. Dit via een enkele UTP kabel. Meestal kan je door om de 100 m een toestel te plaatsen tot 500 m overbruggen. Dit werkt dus ook als repeater voor de datastroom. Duurdere versies slagen er zelfs in om 500m in een kabel te overbruggen. Dat kan dan via UTP of coax zijn.

POE splitter
POE splitter

De POE splitter in zijn meest eenvoudige vorm is zoals de afbeelding hierboven. 1 UTP ingang en aan de uit-zijde een voedingskabeltje en een data uitgang. De voeding is dan enkel 12V of 24V. Data is meestal maar 100 Mbps. De uitgebreidere versies laten je de keuze van uitgangsvoltage via een schakelaartje (passief), ook converter genoemd, of detecteert automatisch (actief) de benodigde spanning van de aangesloten client.

Bronnen:

http://www.sepitam.com/en/documents/news/260/–what-is-difference-end-span-and-mid-span–

https://nl.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

https://www.unifore.net/ip-video-surveillance/poe-for-network-camera-system.html


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *